Milanoviću, ne glumite, objasnite naciji zašto ih niste zaštitili!


Tihomir DUJMOVIĆ
Tihomir DUJMOVIĆ

Milanović i Ostojić bježe od ograda i žica kao arhetipskih neofašističkih oznaka i pritom destabiliziraju Hrvatsku, Mađarsku i sutra EU, kaže Dujmović


Vijest kako Mađarska od ponoći zatvara svoju granicu s Hrvatskom, što znači ostvarenje najgoreg scenarija; preplavljene Slavonije s novih desetak tisuća migranata svakodnevno, za direktno.hr komentirao je novinar i kolumnist Tihomir Dujmović.


"Ono čega smo se bojali, sad se i dogodilo, i to ne samo u kontekstu da će Mađarska zatvoriti svoju granicu, već da je Vlada potpuno nepripremljena za ovu situaciju. Mi u ovom trenutku niti možemo zatvoriti svoju granicu, niti ćemo se moći osloboditi novog vala migranata. I to će otvoriti stotinu problema", rekao je Dujmović.


Smatra kako je učinjena povijesna greška na Milanovićevoj Vladi i Ostojićevoj politici u vezi migranata. 

"Unatoč svim upozorenjima oporbe da se organizira barem zaprečavanje ilegalnih ulaza, ništa nije napravljeno, jer vlast glumi ljude koje imaju rješenja, bježi od ograda i žica kao arhetipskih  neofašističkih oznaka i pritom destabilizira Hrvatsku, Mađarsku i sutra kopletno Europsku uniju. Ako vrijedi i dalje Milanovićeva rečenica 'migranti dobrodošli ste u Hrvatsku', to je prvenstveno izdaja Schengena, jer on ne završava sada na Bajakovu, već na Bregani, i to je s druge strane destabilizacija Europske unije. Destabilizacija zato jer će svi ilegalni migranti koji uđu kroz Hrvatsku, ilegalno ulaziti u Mađarsku i Sloveniju te ilegalno napućivati kompletnu EU".

Smatra kako je zadnji trenutak da se razmotri opcija o kojoj se razgovaralo na sastanku Višegradske skupine.


"To znači kako je prvi korak koji se sada hitno treba poduzeti je formiranje zajedničkih policijskih ophodnji i to na granicama Rumunjske, Mađarske i Hrvatske, koje bi kontrolirale i sprječavale ilegalne ulaske u te tri zemlje", smatra Dujmović.

Druga tema o kojoj, po njemu, treba već danas razmišljati je scenarij po kojem će izbjeglice kroz Bosnu i Hercegovinu ulaziti u Hrvatsku.


"O tome treba početi već danas razmišljati, iako je o svemu tome trebalo razmišljati prije šest mjeseci, kad su se Milanović i Ostojić cerekali na upozorenje oporbe da na jesen slijedi velika migrantska kriza. Sada je trenutak, baš uoči izbora, da naciji objasne zašto Hrvatsku nisu zaštitili od promjena koje će imati povijesni karakter", zaključuje Tihomir Dujmović.


Listopad 2015.