Moj stav na izbore u Bosni i Hercegovini


Josip Juratović
Josip Juratović

Izbornim rezultatom BiH se ponovno vratila na početak devedesetih


Nema budućnosti za BiH sve dok i nakon ovih izbora ponovno sjede iste nacionalističke  elite prošlog stoljeća, gdje se očekivani sunovrat umjetno održavanog SDP-a smatra sumrakom demokracije. Međutim i to je nemoguće jer u BiH demokracija nikada nije niti zaživjela u ovih dvadeset godina.

A narod kojem pričaju bajke očito u njih vjeruje, a to dokazuju i izborni rezultati, dok gruba realnost govori da žive u lošem trileru.


Strah od toga da budeš drugačiji je postao kolektivna emocija, valja se prikloniti stadu, inače si, kako kažu u BIH “obrao bostan“. U zemlji gdje glazbeni sastav Dubioza kolektiv pjeva kao o “Apsurdistanu“, gdje ne smiješ biti drugačiji,  zemlji bez budućnosti gdje podrijetlo i nacionalni prefiks je preduvjet uspjeha –  takvoj zemlji nema mjesta u visokim ligama.


Svjetska liga 21. stoljeća dijeli se na uspješne i neuspješne. Međutim, u BIH se još uvijek sve svodi na podjele, tko je musliman, katolik ili pravoslavac, komunist-kapitalist, poklonik Istanbula, Moskve ili Berlina, navija li se za nogometni ili fudbalski klub, … sve se dijeli dok nacionalističke političke elite to jedine zbrajaju i  kapitaliziraju.


Charles Darwin je formulirao : “U surovoj borbi za opstanak uspjevaju, ne ni najveći, ne ni najjači, ne ni najpametniji, nego oni koji se najbrže prilagođavaju promjenama u svom okruženju. Hoće li BiH društvo imati snage primijeniti tu formulu uspjeha?

Naravno gdje ima volje ima i uspjeha.  Međutim, sve dok kolektivni nacionalizam uspijeva nadvladati  međunacionalne odnose, ne može se računati na uspjeh. Nacionalizam je toliko toksičan i statičan, on paralizira i nikako ne dozvoljava  komunikaciju. S tim načinom se ne može ući u utrku za gospodraski prosperitet i konkurenciju,  što je ujet za uspjeh u modernom društvu. Time se  naprotiv zauzima  pozicija regionalnog gubitnika. Nacionalizam možete vidjeti samo u društvima koja su zaostala u razvoju, gdje takav kolektivni identit uzrokuje nazadnost društva.


Moderno društvo koje želi naprijed ne smije se zasnivati na nacionalističkim interesima pojedinaca, koji egocentrično i samoljubno drže ostatak nacije izoliranim, uništavajući svaki pokušaj suživota u startu.  Moderan koncept politike se zasniva na pravdi i demokraciji, ekonomskom i društvenom prosperitetu. Nacionalizam, sve dok postoji, jednostavno uništava takvo društvo koje ne može zaživjeti već jednostavno atrofira.


Je li nacionalistička liga ona u kojoj se BiH treba natjecati? Treba li se BiH poistovjećivati sa zemljama koje i danas, u 21. stoljeću, vode vjerske ratove? Izgleda da jedino oni razumiju emocije koje sad u BiH postoje.

I dok vladajuće stranke slave pobjede, to su zapravo porazi koje slavi BiH društvo. Ali kad se od poraza napravi pobjeda, onda se slavi svoj poraz. BIH društvo očito nije puno naučilo iz povijesti. Prepuštajući vlast ponovno istima, koji ništa nisu učinili na političkom, gospodarskom prosperitetu. To naravno vodi do kolektivne depresije i gubitka nade u bolju budućnost.


Ne može samo politika biti krivac za  loš položaj u društvu ako sami nismo pokrenuli sebe i promjenili neka svoja razmišljanja. Izgovor je to slabijih. Sve dok se ne uključi svijest, dok ne zaživi megatrend participacije kroz različite građanske inicijative kojima će društvo raditi pritisak na donošenje odluka važnih za pojedinca, nema napretka. Ako niste zainteresirani za promjene, ako ste odlučili sebe sami žive sahraniti, sa vječnim izrekama „ma nema nade“, odbačeni ćete biti u povijesti, a da niste niti okom trepnuli.  Ako stvarno mislite da je prekasno za bolje,  maknite se sa puta onima koji su ipak sponzali da je život samo jedan i da se vrijedi borit za bolje sutra.


Josip Juratović je zastupnik njemačkog SPD-a u BundestaguStudeni 2014.