Najteže je dokazati očito

Josip KREGAR


Al Capone završio je iza rešetaka zbog porezne utaje. Nije mu se moglo dokazati daje organizirao ubojstva, daje krijumčario alkohol, organizirao prostituciju i učinio toli­ko povreda zakona da bi samo nabrajanje ispunilo ovu ru­briku. Štitila gaje potkupljiva policija, od njega strahovalo zaplašeno sudstvo, branile novine koje je kupovao. Zapravo čuveni Eliot Ness više je smetao poslu no stoje uspijevao pronaći dokaze za njegovo zatvararge. U trenutku dobre inspiracije netko se dosjetio i, u samoobrambenoj reakci­ji američke države, optužio Caponea za porezni prekršaj. Velikog zlikovca smjestila je država u zatvor zbog malene pogreške knjigovodstva. Zadivljujuća lakoća i elegancija uvijek su mi davale nadu da će netko smisliti sličan trik i iza rešetaka smjestiti domaće velike lopove. Opljačkali su i upropastili narod, uništili gospodarstvo, potrošili nekad stvorenu državnu imovinu, a kada ni to nije bilo dovoljno, zadužili su do kraja života sadašnje generacije. Dali su si sjajna i velika prava, pa kada i izgube mjesto i vlast, ne sli­jedi im tužna sudbina ureda za zapošljavanje već ugodne funkcionarske beneficije i mirovine. Za olakšanje i maštu malog čovjeka, primjer kojim sam započeo daje ohrabrenje i nadu da će se i ovdje neko sjetiti takve sitnice i u zatvor spremiti zbog sitnih makinacija ... e, da ne nabrajam koga sve, jer bi i samo nabrajanje ispunilo ovu rubriku.

Postoji zrnce sumnje prema stvarnoj i moralnoj oprav­danosti takvoga stava. Zar nije licemjerje znati da je netko kriminalac i onda ga svjesno progoniti zbog nevažnih ili barem manje važnih nedjela. Ako se čvrsto držimo toga da je netko nevin sve dok mu se ne dokaže krivnja, onda za­pravo „nevinog" (?) čovjeka svjesno proganjamo. Svjesno smo odabrali žrtvu.

Dobro, ovakva iskrivljena moralistička logika ne zna­či puno. U stvarnosti taktika biranja slabe točke znači da je sustav obrane protiv kriminala neefikasan, da djeluje samo protiv sitnih prekršitelja, ali ne i u situaciji u kojoj je cijeli sustav lopovski i pljačkaški, u situaciji u kojoj su i policajci i političari na istoj strani i u istoj igri s lopovima. Kada se to dogodi, ne treba progoniti samo gangstere već podjednako i njihove zaštitnike, pomagače i one koji svje­sno prikrivaju prekršaj ili zločin. Dosjetiti se samo sitnom triku znači da će cijeli sustav ostati nedirnut, i da će se iz prikrajka samo veseliti potkupljivi politički zaštitnici. Zato lopove treba optuživati za ono što su doista napravili, ka­zniti i njih i njihove zaštitnike, tragati za dokazima krivnje i uvažavati razlike u stupnju krivnje i društvene štete, a ne popustiti slabostima policijske logike lakšeg puta. Kazna mora biti za nedjelo, a ne simulacija u kojoj se gube pravi razlozi i dokazi, u kojoj su svi podjednako krivi i u kojoj svi ponešto glume: progonitelji da ih doista zanima sitna krivnja, zaštitnici i odvjetnici da se njihovim klijentima sudi nepravedno, da smo svi krivi, a država glumi efikas­nost prava i institucija. Kao da se Capone brani time da potražnja za alkoholom postoji i da su svi pijanci zapravo pravi krivci za krijumčarenje alkohola. Treba mijenjati su­stav. Policajci su svijet dovoljno tumačili, a radi se o tome da se on izmijeni. Stvarno, ima li to sličnosti s našom si­tuacijom danas?


                                                                                 Bez datuma.

 

     Vrelo: "Protiv vjetra", str. 99-101

Lipanj 2011.