Obični smrtnici i fatalne osobe

I. Studenovich
I. Studenovich

Treba spomenuti i jedan zanimljiv feno­men u patrijarhalnoj kulturi, jedinstven po intenzitetu svoje agresivnosti. Riječ je o onome što se uobičajeno zove fatalna osoba i dio je kulture ljudske seksualne agresivnosti, za što svi imaju moralni legitimitet i uglavnom nisu naročito okrivljavane. Fatalna osoba se uobičajeno opisuje kao izuzetno lijepa osoba, seksualno privlačna, uz to inteligentna i obrazovana, ali lakog morala, jer je, po pravilu, promiskuitetna. Zbog takve osobe žrtve su mentalno, emotivno i materijalno uništene i odlaze u alkoholizam ili, čak, vrše samoubojstva. U najkraćem, tako je kulturnim opisom standardizovana famozna fatalna osoba. Ova vrsta osoba neosporno golica maštu osvajača, seksu­alne i emotivne želje, budi fantazme o spoju ljubavi i seksa.

Prototip fatalne žene poznat je još u liku Lilit, prve žene Adamove, koja je agresivna zavodnica i doslovno opasna po život, najprije, muškarca. Jedan tako važan tekst jevrejskog misticizma kao što je Zohar, čiji je autoritet veliki skoro kao i autoritet Biblije i Talmuda, opisuje Lilit kao, beskrajnu blu­dnicu, prokletnicu, grešnicu, kao krvoločno čudovište. Ona je mračni aspekt žene, arhetip ženske dijabo­ličnosti. Klasična mitologija ne propušta da u opisu Lilit naglasi njene fizički izazovne atribute: bujne i opojne grudi, hipnotički zavodljiv pogled, raskošnu kosu koja je u nesvjesnom zamjena za stidno runo. Njeno rasno, stalno mlado i strastveno tijelo neodoljivo budi mušku žudnju. Uz to je veoma inteligentna i svoju razornu destruktivnu energiju i zlo uvijek lukavo pri­kazuje u kopreni ljubavi, tako da muškarci teško odolijevaju ovako moćnom ženskom izazovu. Stvarna emotivna osobina Lilit je beskrajna mržnja jer ona, jednostavno, nije sposobna za normalnu ljudsku ljubav.

Ipak, s muškom klasičnom pričom o fatalnoj ljubavi i fatalnoj ženi treba biti i malo obazriv, skeptičan i ne razumjeti je kao isključivu optužbu žene. Ljubav je igra za dvoje, pa prema tome, čak i kad na ženu znatno više pada krivica, valja imati u vidu da je muškarac sukrivac i ovaj fenomen valja, barem malo gledati i viktimološki. Obično se ispostavlja da su fatalne osobe one osobe koje su opterećene narcističkim poremećajem ličnosti. S obzi­rom na to da su žene urođeni narcisi zato je i tako poznat pojam fatalna žena, dok su izuzeci fatalnog muškarca kao Don Juan de Marco znatno rjeđi.

 

Možda je mnogo točnije reći da nema fatalne osobe, već ima fatalno za­ljubljenih i odbijenih koji nisu dovoljno stabilni da odbijanje kompenziraju i zdravo podnesu. Žene obožavaju da budu fatalne po život nekog mu­škarca, da budu neodoljive. Ali tu je stvarno manje riječ o neodoljivosti žene, a više se radi o muškarcu koji nije dovoljno jak da odoli ženskom izazovu. U priči o fatalnosti osobe mnogo više dolazi do izraza snaga emocije i strasti kao njenog energetskog naboja no što je riječ o emotivnoj veličini osobe. Naprotiv, fatalna osoba je, po običaju, skromnih emotivnih kapaciteta, zna biti agresivna i sadistički je nastrojeni narcis prema žrtvama. 

Fatalna osoba se kratkotrajno vezuje za drugu osobu, tek da bi njega snažnije vezala za sebe i učinila sebe njegovom opsesijom. Svaka od tih osoba sanja barem jedno omanje groblje koji su pomrli zbog nje. Žrtve fatalnih osoba su osobe koji od­bijanje teško podnose, što fatalna osoba, brzo shvaća. Fatalna osoba sve svoje draži i inteligenciju koristi za namamljivanje žrtve, ta osoba je vječiti lovac, uživa u patnji drugih, pa čak i smrti. Ona, dakle, može biti zaista nekrofilna i, po pravilu, takva osoba je nekada od nekog strašno povrijeđena. Ako je trauma bila zaista duboka, i uz sve to ima i fizičko-intelektualne kvalitete koji se pripisuju fatalnoj osobi, tada se može očekivati da takva osoba zaista postane kobna barem za nekog. Ta osoba stvarno ne uživa ni u seksu ni u ljubavi, ona sve to vješto simulira, a ono u čemu dobija gratifikaciju i uživa to je uni­štavanje druge osobe. Takva, fatalna osoba lako stupa u seksualne odnose, materijalno eksploatira, iznuđuje od žrtve veoma skupe poklone kao potvrdu ljubavi, ali i kao potvrdu svoje neodoljivosti. Ona, obično unaprijed, ima jasnu primisao da žrtvi razori obitelj ako je ima, da je dovede do prosjačkog štapa, pa i do groba. Ova vrsta fatalne osobe može čak imati i znatan društveni ugled, neku profesiju, voli se javno pokazivati, poznaje uglađene manire, koji su samo njena društvena mimikrija da bi lakše izbjegavala socijalne osude svoje okoline. Iza sve te socijalno primamljive maske koja je solidno štiti drijema čudoviše, bez osjećanja, moraliteta, emotivna pustoš i glad za osvetom drugim osobama. U drugoj osobi ona uvijek gleda samo žrtvu, a seksualno partne­rstvo joj je mamac kojim lakše vezuje žrtvu za sebe, da bi ga potpuno i okrutno odbacila.

Muškarci češće u toj fatalnoj ljubavi podižu ruku na sebe no žene u sličnoj prilici. Razlog tome je što muškarci odbijanje i odbacivanje teško prerađuju i od njega se teže oporavljaju. Pre­mda su pragmatične, nemaju tako velike materijalne gubitke zbog ulaganja u "fatalnu ljubav" i ne idu za tim, kao žrtve, da veličinom poklona i materijalnog miniranja pokazuju snagu svoje ljubavi. Njihove žrtve uvijek sadržavaju primisao da će je osvojiti, čija im je ljubav potrebna i žele je.

Žene, po pravilu vole da su osvojene, pa im i sindrom osvajača, od koga mnogi muškarci ozbiljno boluju, nije ni izbliza tako izrazito svojstven. I to je razlog da se ljubavi žena ne završavaju tako gromoglasno kako mogu muške, fa­mozne fatalne ljubavi. Žene mogu dugo živjeti i od svojih uspomena koje su njima veoma važne, dok se muškarci teško mire da žive od uspomena, i za uspomene.

 

Dakle, žrtve fatalnih osoba su osobe koji nikako ne shvaćaju da fatalna osoba spada u polusvijet i vucara se od kreveta do kreveta. Za fatalne osobe nije bitan izgled, status... druge osobe. Bitno je iskorištavanje svakojake vrste.

 

Kako, u stvari,  funkcionira ovaj mentalni sklop?

 

SLATKORJEČIVOST I POVRŠNI ŠARM ─ Fatalne osobe su milozvučne, uglađene, privlačne, šarmantne; glatko i tečno govore ─ na kruh da je namažeš. Dobri su stratezi i veoma se dobro maskiraju koristeći sve vrste riječi, gestova laži i manipulacije. One znaju kako dobro izgledaju i znaju kako će pobijediti. Nakon svake uspješne manipulacije drugih, njihov ego postaje sve veći.

PATOLOŠKO LAGANJE ─ Te osobe su lukave, prepredene, tajanstvene i bistre. Toliko su manipulativne da žrtva počinje stjecati osjećaj krivnje. One imaju možda brak ali samo kao podloga za sve vrste izgovora.

VARANJE I MANIPULACIJA ─ Koriste se obmanama. Nemaju osjećaj za patnju njenih žrtava. Ranjavajući druge nanose im duševnu bol.

NEDOSTATAK KAJANJA I OJEĆAJA KRIVNJE ─ Nemaju osjećaj i obzir za gubitak, bol i patnju žrtava. Ravanodušne i hladnokrvne i bez mrvice empatije. One to izražavaju ohološću, prezirom i omalovažavanjem svojih žrtava. Fatalna osoba neće vam nikad, ali nikad reći da je u krivu i da joj je žao zbog toga i toga. One to smatraju kao vrlinu.

PLITKA OSJEĆANJA ─ Emocinalno siromaštvo (novac, garderoba), bez dubinskih osjećaja i ispoljavanje hladnoće usprkos izraženim znakovima emocija ili društvenosti od strane drugih. Ukoliko Fatalna osoba uopće nešto osjeća, onda su to emocije najpliće vrste. Odlični su glumci.

NOSJETLJIVOST I NEDOSTATAK EMPATIJE ─ Nemaju osjećaj prema ljudima uopće: hladni, prezrivi, bezobrazni, bezobzirni i netaktični. Ono što je za normalne ljude katastrofalno (od životne važnosti) za njih je tek "sitnica". Dok normalne osobe znaju zbog nečega dugo razmišljati, patiti, sjećati se; fatalne osobe to rade tako brzo kao da upališ ili ugasiš svjetlo. Crpe osobe s kojim su u vezi. Gledaju na ljude kao na pijune u njihovoj životnoj igri. Gnušaju se svake slabosti. One ne znaju reći riječi utjehe, nego te zamrze još više. One su spremne ubiti a da pri tome ne osjete bilo kakvu emociju. I kao takve smatraju se superiornim.

PARAZITSKI ŽIVOTNI STIL ─ Jedna namjerna, manipulativna, sebična i eksploatatorska financijska ovisnost o drugom (obično je to muž/supruga) koja se odražava nedostatkom njihove motiviranosti, niskom samo-disciplinom i nesposobnošću da započnu ili ispune svoje obaveze.

 

NESPOSOBNOST ZA PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI ZA VLASTITE POSTUPKE ─ Do ovoga dolazi usljed nedostatka savjesti, nedostatka predanosti na poslu, antagonističke manipulacije, negiranja svoje lične odgovornosti i manupuliranjem drugih.

MNOGOBROJNE KRATKOTRAJNE VEZE Te osobe nisu u stanju biti privržene bilo kome ili čemu. S lakoćom upadaju u kratkotrajne (fatalne) veze. No, to kratko traje kao vatra od salme; i tako u krug.