Partijski mozak


Tihomir DUJMOVIĆ

 

Kad imaš problem sa gledanošću u odnosu na konkurenciju, ti se ne uhvatiš posla da budeš bolji, gledaniji, informativniji i pro­fesionalniji, ne, ti ukineš mjerenje gledanosti svih emisija! Tako to radi partija i tako je to radila partija! Kad imaš problem hrvatsko-srpskih odnosa ti ne uroniš u tu problematiku, nego 1972 ukineš Maticu hrvatsku i pohapsiš sve koji ne misle kao ti! To je taj mozak! Kad je hrvatska policija 2013 pod dirigentskom palicom SDP - ovog ministra policije uhitila u Kninu čovjeka koji je zviždao premjeru Milanoviću u prvim vjestima Radmanove tv Izrezan je zvižduk u tom prilogu!


To je to nasljeđe tv Zagreb na koje je Radman tako silno ponosan? l oni su Evropa?! on se promijenio od vremena kad se ponosio drap vestom? l oni će nas voditi u Evropu?! Oni uopće razumiju što je Europa? Pa pokažite mi jednu zemlju u kojoj policija u Europi uhićuje nekoga tko zviždi premijeru! A državna televizija taj zvižduk sakriva! l sve to 2013! Ali, u hrvatskom prijevodu uhititi nekoga 2013, to znači 1946 mu pucati u glavu, to znači 1971 baciti ga u zatvor! To je suštinski isti posupak kao kad je Račanova par­tijska krema bacila Vladu Gotovca na šest godina robije gdje ga je dočekao stražar riječima koje valja zapamtiti jer točno tako partija gleda na neistomišljenike: "Jebo pas mater onome tko te živog meni doveo!"

To je pravi partijski tretman neistomišljenika, jer Gotovac nije ništa drugo nego običan-neistomišljenik! On je samo mislio drugačije od Ivice Račana! Uhititi 40 godina kasnije nekoga tko zviždi SDP-ovom premijeru to znači čvrsto stajati uz odar tadašnje politike Ivice Račana! Strah, partija fenomenalno razumije strah. Ispekli su taj zanat još iz Titovih vremena. Bleiburg? Hebrang? Đilas? Goli Otok? Hrvatsko proljeće? Što je to drugo negoli niska brutalnog, golog nasilja? Taj model vladanja strahom i tenkom to je njihova prava internacionala!

 

Tenkovi u Mađarskoj 1956,tenkovi u Pragu 1968,tenkovi u Poljskoj 1981! l sva ta nasilja su mediji zdušno branili, zdušno zagovarali, i iza svakog metka po jed­nim tekstom stajali! Danas se tim novinarima pjevaju laude po hrvatskom novinarskom društvu! Naime, prava poruka onog kninskog uhićenja je strah! Policija koja je uhitila jednog prosvjednika u Kninu ista je policija koja je nedavno obavila premetačinu stana Marka Perkovića Thompsona tražeći trofejni kalašnjikov s kojim je pucao po četnicima ovog rata!

 

Oh, kako ne mogu bez verbalnog delikta funkcionirati, kako ne znaju bez državnog nasilja, kako ne umiju bez sile egzistirati, kako je zapravo u same temelje tog svjetonazora ugrađena praiskonska mržnja prema protivniku i prema suparniku!

 

 

Vrelo: "Hrvatska u raljama djece komunizma", str. 281-283Prosinac 2015.