Pišem pismo tinta mi se proli


PV
PV

Fridrich Schiller je jednom rekao: "Tko se nikoga ne boji jednako je moćan kao onaj koga se svi boje. Razlika među njima je što prvi ne mora posezati za prisilom, a drugi bez nje ne može."

 

─ Možeš li ti bez da laješ, bogaraš, spominješ kojekakve ekstremitete i ostale epitete, napisati jedan tekst? ─ veli meni moja lektorica.

─ Obzirom o čemu sam htio pisati, ne bih rekao da mogu ─ rekoh ─ ali evo, tebi za ljubav držat ću jezik za zubima, mada sam ga htio ispružiti (u ovom slučaju) kao krava rep.

─ Pokušaj; kad ti dođe to ludilo ustani, prošetaj, izlaj se i piši dalje ─ smijući se, reče.

 

Naime, od inauguracije (polaganja svečane prisege) nove Predsjednice gospođe Grabar Kitarović čitam i gledam sve do čega stignem. Donekle sam gledao i slušao na HRT-u, ali vidjevši da se moderatorica zajebava sa mnom prebacio sam na neki drugi kanal (ne sjećam se koji). Poslije sam se opet vratio na HRT a tamo Aca i neki N. Puhovski (Bože što smo mi Hrvati Bogu skrivili; gdje god stisnem pojavi se neki Puhovski). Dotični drug Puhovski je inauguraciju nazvao "cirkusom". I ja od tad više ne gledam HRT. Čujem pala je gledanost, kažu. Poslije sam na nekom lokalnom portalu pročitao da je dr. Puhovski (onaj drugi) rekao da je "Kolinda" predsjednica samo pola države. Reče doktor i osta živ. Ustvari lolu bi trebalo pozvati na odgovornost jer se pri doktorskoj prisegi obvezao na istinitost, pravednost i objektivnost.

 

Pregledavam nacionalni tisak i vidim da je vrag odnio šalu. Stječem dojam da je Ivo opet el Presidente. Hm,... pogledam program od SRF... Lijepo piše - nova predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović (ima i slika) i kratka biografija. Ah,... da piše još da ona baraba od predsjednika Vlade nije čestitao pri izboru. To se, naime,  ne  pamti u modernoj Europi. Prođem kroz europski tisak; opet isto - Predsjednica, njeni planovi, program,... sve u svemu u pozitivnom i obećavajućem svjetlu.

 

Otvorim Večernji list a tamo piše (tri puta sam pročitao): "Predsjednice pamte se oni političari koji grade, a ne koji ruše": Kao Zoki gradi a ona ruši. E tu se nisam mogao suzdržati. Zatim se novinari Večernjeg lista čude zašto "Kolinda" ne ide u Visoku kako je u predizborju obećavala. Pa onda plaču za Jozom, jer ova hoće da ga makne iz ureda. I tako; nije bilo dana kada nisu oblatili Pedsjednicu a vrhunac je bio o tome kako ona prima pet prosječnih plaća. To da nije žalosno bilo bi smiješno.

 

Novo ustoličeni glavni urednik obećava nepristranost i neovisnost u Večernjem listu. Nema razloga da ne vjerujem ovom mladom čovjeku, ali još puno, puno će vode Savom proći do toga. Zdrava demokracija treba poziciju i opoziciju; nije bitno kako se zovu i koje su boje - trebaju voliti domovinu i štovati volju naroda. Sve drugo je kupus, luk i voda. Vaše novine ne smiju biti navijačke kao što jesu. Vi navijate za nešto što je osuđeno na propast.

 

Napokon naslov u Večernjaku od kojeg sam se od srca nasmijao: "Gladni razgrabili sve delicije i 'uništili' kulinarski spektakl u Bjelovaru". Naime radilo se o nekakvom kulinarskom susretu gdje su se spravljala ukusna jela. Opet mućak od strane Večernjakovog novinara. Totalno krivi naslov. Dragi organizatori, kuhari, majstori, velemajstori i ostali krkani: za takve domjenke (otvorenog tipa) mora se spraviti više hrane da se ne obrukate. Ponavljam: više hrane! I ako onako lijepo izgleda kao što ste spravili - još više! Hrana nije za gledanje; hrana se jede.

 

Naslov bi trebao glasiti: "Gosti i uzvanci u Bjelovaru ostali gladni jer je ponestalo hrane"


Ožujak 2015.