Sokolovi i ostala živina


Borci viču: konja! A mornari: jedra!
A ja, opit glasom pomorkinja vila,
žudim samo plavet, Vasiona Njedra,
i ja vičem: krila! - krila, krila!

 

                   Tin Ujević-Vasionac (Rukovet , 1950.)

 

PV
PV

Odavno sam prestao govoriti o lijepom ili o ružnom vremenu (ovi što lupetaju o vremenskoj prognozi nikako da shvate). Postoji samo vrijeme; sunčano, oblačno, kišovito, snježno... Dan je bio sunčan, a moja baka je uvijek govorila da ono što prvi put činiš a sunčan je dan, to će biti sretno i dugovječno. Govor također - jasan i odmjeren; u jednoj ruci maslinova grančica a u drugoj batina.

─ Ispred crkve svijet. Došao narod da vidi domovinu. "Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati!"

Ove godine, ako Bog da, past će i zadnja komunistička volja u svijetu. Čak je i Fidel shvatio da je belaj odnio šalu i da treba nešto mijenjat. Tako je bilo i u ono vrijeme kad su farizeji na Veliki četvrtak smijali se i sprdali sa Gospodinom: "Ti,... ti stolarov sin u dronjcima,... ti da budeš izabrani Mesija?!

A ja sam, eto, čuo da ova Grabarova sorta sve istjera do kraja i na čistac.

 

U prvom redu sjede tri "druga": Burduš, Зоки i Ivek. Burduš (Witzemacher - taj je sve radio iz čiste zajebancije) umirovio je sve osim sebe samoga; Зоки (čuvar 'Rvacke od nas barbara i 'ajduka), čini mi se da posjeduje Aspergerov sindrom i zet Ivek - Agnostik - malo vjeruje, malo ne vjeruje (takvi su najgori). Vojvoda Vojo ga je podržao (pismeno) iz petnih žila.

Inače sva trojica Jugosloveni veći i od Tite. Sjede lole i samo se smješkaju, kao da su u Amsterdamu u izlogu.

Kad sam već kod Šekija, majka priroda se okrutno poigrala s njim. Naime to je jedini četnički vojvoda koji nema bradu (ćosav je); i da bude još gore zlo ima i ein Sprachfeler pa ne može izgovoriti slovo "R". Tako po njemu zapadne srpske granice idu linijom: Vivovitica, Kavovac, Kavobag. Šešeji su inače iz Hercegovine i mahom su katolici. Sjećam se kako je Ćiro Blažević u svom stilu i vokabularu jednom rekao za nekadašnjeg gubernatora Bosne Wolfganga Petritsch (Bosna je od pogibije kralja Stjepana Tomaševića do dana današnjeg uvijek bila nečije prkno): "Onaj Petritsch je takvo govno da me ne bi čudilo da je Hrvat."

 

A što se pak tiče ostalih i svakojakih uzvanika ispred crkve sv. Marka neću ja prosuđivati. Evo, napisat ću što stoji kod evanđelista (Ivan 8, Luka 7), pa prosudite sami:

Pismoznanci i farizeji dovedu mu neku ženu zatečenu u preljubi. Postave je u sredinu i kažu mu: "Učitelju! Ova je žena zatečena u samom činu preljube. U Zakonu nam je Mojsije naredio da takve kamenujemo. Što ti kažeš?"

Sve su to govorili samo da ga iskušaju, pa da ga mogu optužiti.

Isus se međutim sagne dolje pa stane prstom pisati po zemlji. Budući da su oni dalje navaljivali s pitanjem, on se uspravi i reče im: "Onaj koji je među vama bez grijeha neka prvi na nju baci kamen."

I ponovno se sagne i nastavi pisati po zemlji. Kad su oni to čuli, jedan za drugim stadoše odlaziti, počevši od starijih pa sve do posljednjih.

Ostade Isus sam ─ i žena, koja je stajala u sredini. Isus se tada uspravi i reče joj: "Ženo, gdje li su oni? Zar te nitko ne osudi?"

Ona reče: "Nitko Gospodine."

Reče joj Isus: "Ni ja te ne osuđujem. Idi i od sad nemoj više griješiti:"

 

U politici je isto kao i u Businessu-u; Treba imati pamet (prosuđivati i odlučivati mudro i u korist onih koje predstavljaš), poznanstvo (vitamin"B") i Charismu. Nova predsjednica sve to ima.

 


Veljača 2015.