Tako je počelo


Alfred MORGAN


Soba načelnika SDS-a (Služba državne sigurnosti) u Zagrebu. Godina 1989. Broj Jedan kao glavni sjedi na čelu stola za sastanke. Ostali šute i čekaju. Broj Jedan se nakašlje pa počne:

- Poznato vani je da se Milošević uspinje na vlast u Srbiji, da namjerava postati predsjednikom Jugoslavije. Mi nemamo snage spriječiti njegove namjere. Svjesni smo da je JNA na njegovoj strani. Moramo se sami unutar Hrvatske organizirati. Naši analitičari tvrde da će doći do raspada Jugoslavije što znači da može doći do rata.   Mi moramo naći način kako da se zaštitimo od hrvatskog nacionalizma koji će eskalirati ako će se Hrvatska odvojiti. Ne smijemo dozvoliti da se oni okrenu protiv nas. Zato sam napravio plan da ubacimo svoje ljude u sve pore nove vlasti i tako je držimo pod kontrolom.

U prostoriji je vladao muk. Svi su šokirani spoznajom da će se Jugoslavija raspasti i da više ništa neće biti kao prije...

Broj Jedan vadi papire na kojima je pisaćim strojem napisan tekst i podijeli ga prisutnima.

- Ovdje su upute šta i kako raditi. Trebate što prije provesti sve kako je napisano. Imajte na umu da nismo više  pod  Beogradom,   sada  sami  odlučujemo  o  svojoj sudbini. Sastanak je završen, možete ići i odmah počnite raditi po napisanim uputama.

Kada su ostali sami, načelnik Zrinjevca će zabrinuto Broju Jedan:

-   A šta će biti kada me smijene, šta ću ja raditi?

-   Ja ću ti naći posao, ne brini, sve je isplanirano. Novac je u austrijskim bankama. Budući tajkuni spremni su kupovati pa uništavati tvornice i tvrtke. Hrvatsku treba ekonomski uništiti. Raznim aferama Hrvatima ćemo uništiti moral...Poseban plan imamo za predsjednikovu obitelj.


Tako je to počelo...

U Zračnu luku Zagreb slijeće zrakoplov iz Kanade. Izlazi Gusan, jedan od onih sa liste emigranata koji ne smiju u Jugoslaviju. Nakon pregleda putovnice i kontrole podataka, milicajci ga pozivaju u pokrajnju prostoriju. Odnekud se pojavljuje Broj Jedan:

- Ja sam iz Državne, on je naš čovjek, ide s nama.

Godinama pripreman u Kanadi, slovio je za velikog nacionalistu.

Kako djeluje pod zaštitom Amerikanaca, vremenom se uspijeva osloboditi Broja Jedan. Postaje ministar. Međutim, nije znao da je njegova supruga suradnik SDS-a. Bila je suradnik Mozga.


Plan koji javnost nije mogla ni naslutiti bio je da se novcem povučenim iz Beograda, a koji je sada ležao u austrijskim bankama, počnu kupovati hrvatske tvornice i tvrtke, da se iste ekonomski unište i potom prodaju za male novce a radnike otpusti.

U Hrvatskoj su vlasnici, direktori ili menadžeri značajnijih tvrtki uglavnom bili suradnici SDS-a ili njihovi bivši pripadnici. Ili su to bila njihova djeca. Isto tako, bivši pripadnici SDS-a i SUP-a (Sekretarijat unutrašnjih poslova) bili su članovi raznih Nadzornih odbora u poznatim tvrtkama a i često su obnašali dužnosti šefova osiguranja. Oni, nacionalno osvješteni, brzo bi bili smijenjeni. Na taj su način kontrolirali Hrvatsku.


Na taj ju način kontroliraju i danas.

Informacije su „curile" na sve strane. Srbi su sve znali, a MI6 i Francuzi stvorili su „mrežu" oko Predsjednika.

Inače, našeg „po narodu izabranog Predsjednika" ustoličio je KOS (Jugoslovenska vojna obavještajna služba) i MI6 (Britanska obavještajna služba). Između šest kandidata tražio se najnaivniji, najpodložniji utjecaju savjetnika. Tako je to odlučeno u Londonu.

A Predsjednik je trebao biti dr. Marko Veselica.

***

Da bi stvari postale jasnije treba se sjetiti rečenice Aleksandra Vasiljevića na suđenju Miloševiću u Haagu:

- Bre Slobo, sve smo ti pripremili 1990. u Hrvatskoj,
banke, poduzeća, tvornice, medije, a ti si sve zeznuo,
ništa nisi iskoristio...?!

Milošević na to zatraži odobrenje od suca za postaviti pitanje generalu. Nakon što mu je sudac odobrio, Milošević upita:

- Kako to da je KOS od 1988. godine vlasnik Zagrebačke
banke?

Kasnije postaje jasno zašto je vlast u Hrvatskoj inzistirala na tome da svaki policajac mora primati plaću preko Zagrebačke banke. Tako je KOS od samog početka   imao sve podatke o hrvatskim policajcima, njihovim obiteljima, adresama stanovanja i brojeve telefona. Što ima i danas.


Predsjednik je pregovarao s Miloševićem. Mislili su, ako šeću parkom dok razgovaraju, ne mogu ih prisluškivati. Prevarili su se. Amerikanci su imali sve snimke njihovih razgovora. Zato je izostala brza međunarodna intervencija za spas Hrvatske. Zato je MI6 rušio Margaret Thatcher jer je htjela spriječiti razaranje Vukovara.

Sam Bog je spasio Hrvatsku.

Iako je postojala direktna telefonska veza Tuđman -Milošević, rijetko se koristila zbog prisluškivanja. Važne stvari su u pisanom obliku prenosili kuriri poput Veselog.

Veseli je za vrijeme bivše Jugoslavije radio za Službu državne sigurnosti. Kako je bio podstanar u kući tada budućeg Predsjednika, imao je i više nego dobre uvjete da ga špijunira. Dolaskom države Hrvatske, Veseli postaje načelnik VI Odjela SZUP-a, (Služba za zaštitu ustavnog poretka u Hrvatskoj) a kasnije i šef osiguranja predsjednikove obitelji. Imao je veliki utjecaj na obitelj.


Siječanj 2015.