Uoči sudskog postupka

Ugledne švicarske dnevne novine: „Tages-Anzeiger“ od 22. listopada 2009., donosi zanimljiv članak o stanju u bivšoj Jugoslaviji. Autor Enver Robelli se osvrće i na skorašnji početak suđenja u Hagu, za ratni zločin, Radovanu Karadžiću i sa time podsjeća na otvaranje starih rana. Poneki dijelovi regiona još uvijek nose ožiljke građanskoga rata. Između ostalog riječ je i o Bosni i Hercegovini gdje autor kaže:

 

„ Najveći problem Balkana, trenutačno, je Bosna i Hercegovina. Mirovni sporazum u Daytonu je 1995. godine, u stvari, rat zaustavio ali istovremeno uspostavio jednu državu koja ne može profunkcionirati. Aparat vlasti je predimenzioniran: Slaba centralizacija, nadležnost dviju polurepublika  i deset kantona su za 4,5 miliona građana. Na taj način Bosna se vrti u krug. Veliki nedostatak Daytonskog Sporazuma je to da svaka od ove dvije državne polovice može uporabom veta spriječiti i najmanju reformu. No, usprkos unutarnjopolitičkoj letargiji EU želi prekinuti sa ulogom skrbnika i nakon 14 godina iza rata zatvoriti svoj ured u Bosni i Hercegovini. U budućnosti bi opet jedan predstavnik EU pratio BiH na putu prema Brisselu ali sa puno manje kompetencije i prava odlučivanja nego sadašnji predstavnik. Ujedinjene Američke Države, na cjelokupni plan, gledaju skeptično.

 

Poslije odvajanja i priznavanja Kosova kao samostalne države Bosanski Srbi, na čelu sa Miloradom Dodikom, prijete istupanjem njihovog entiteta iz države Bosne i Hercegovine. Svojim ekstremnim govorom Dodik blokira BiH i dovodi zapad u neželjenu poziciju. Dodik omalovažava zločin u Srebrenici i tvrdi da je odmazda na srajevskoj tržnici bila namještena. Veliki utjecaj na ovakvo Dodikovo ponašanje imaju i političari iz susjedne Republike Srbije: „Mi moramo našu braću u Bosni podržati“, kaže srpski ministar inozemnih poslova, Vuk Jeremić. Iza ovih političkih igara, Bosni i Hercegovini, prijeti raspad kao i ometanje daljnih ustupaka Zapada u slučaju Kosova."

 


pv

listopad 2009.