Zemlja apsurda

Pero ILAK


U ova turbulentna  vremena i čudna dogadjanja u BiH kada svi nešto mute, kada svatko pokušava svakoga prevariti, ne mogu izdržati a da se ne javim za riječ.

Sve te silne prevare koje su se posljednjih dana dogodile u Federaciji BiH i silne muljaže jednih na račun drugih ne mogu nikoga ostaviti ravnodusnim.
Sklapaju se čudne koalicije crvenih i crnih - ,,Valter-Wolf koalicija,, nekih političara koji po svojem političkom opredjeljenju nikako ne pipadaju zajedno. Ali i to je Bosna; zemlja u kojoj je sve moguće
U toj Bosni je moguće da zarate dva naroda koja su već bila izložena agresiji od trećeg naroda. Valjda im nije bio dosta jedan neprijatelj nego su se išli sukobiti i oni između sebe. Dva naroda koja su prirodno upućena jedni na druge i koji bi u normalnom svijetu bili saveznici ali u Bosni to nije tako jer Bosna je zemlja apsurda. Nije im bilo dosta što već krvare u sukobu protiv zajedničkog neprijatelja nego se sukobljavaju i krvare u još jednom suludom ratu.


Poslije tog nametnutog rata i isto tako nametnutog Daytonskog mira ponovo se karte čudno miješaju i svatko pokušava prevariti svakoga. Bošnjaci svojataju čitavu BiH i pokušavaju od iste napraviti unitarnu državu gdje će oni u skoroj budućnosti zbog visoke stope prirodnog priraštaja i po principu jedan čovjek-jedan glas zavladati čitavom zemljom.
Srbi mudruju i podmeću državi u kojoj žive sa ciljem da ista nikada ne profunkcionira da bi oni u takvom scenariu  ostvarili svoj cilj i proglasili samostalnu RS i pripojili je Srbiji.
A Hrvati najmanja etnička skupina u BiH lutaju i danas kao i u 90-ima bez jasnog cilja što im je činiti; bez zajedničke strategije i dugoročnih ciljeva.
Još uvijek nisu počeli misliti svojom glavom nego idu po mišljenje u Zagreb kao da se ne sjećaju da su zbog takve politike u 90-ima ostali  bez HZ Herceg Bosne a Hrvatska bila optužena za uplitanje u sukob u BiH.

Ovih dana su se javili neki od političkih predstavnika BiH - Hrvata sa idejom o trećem entitetu. Super rekli su mnogi, konačno i Hrvati da se izjasne i jasno kažu za što se zalažu. Ja osobno bih podržao ideju o trećem  entitetu u BiH sa Hrvatskom većinom ali sam pomalo skeptičan. Nikako mi se ne dopada ideja o stvaranju Hrvatskog entiteta samo na prostoru FBiH a bez zadiranja u RS. Kakav bi to bio Hrvatski entitet koji bi se navodno zvao Herceg Bosna ako bi tu bila samo Hercegovina i to ona Zapadna bez Srednje Bosne a također i bez Bosanaske Posavine. Takav entitet ne bi mogao niti u svom imenu ispuniti ono sto bi trebao biti a o političkim i teritirijalnim predpostavkama  ne bi moglo biti niti  govora.

Iz svega navedenog može  se zaključiti da su Hrvati opet naivni i da naivno vjeruju Srbima. Ne mogu vjerovati da smo tako naivni i da vjerujemo nasim ,,najvećim neprijateljima,, a znamo da oni vec 300god. imaju isti plan; načertanije Ilije Garašanina  a taj je stvaranje Velike Srbije i izlazak  na Jadransko more. Oni su uporni i rade na istom planu stoljećima svi i složno dok neki od naših političara im naivno vjeruju  jer oni i nisu istinski predstavnici Hrvata u BiH nego u istinu predstavljaju Hrvate iz Zapadne Hercegovine. Da oni razmisljaju dugoročno vidjeli bi da stvaranje RS koja se zabila u meki trbuh Južne Hrvatske vodi ka ostvarenju srpskih ciljeva na prostoru BiH i Hrvatske tj. stvaranju Velike Srbije sto i jest dugoročni srpski cilj. Nažalost, mi nemamo strategiju kako da ostvarimo svoju ravnopravnost u BiH a o nekim većim planovima i dugoročnim ciljevima ne može biti niti govora, jer na Hrvatskoj političkoj sceni vlada nesloga gdje svatko misli da je pametniji od drugoga i da bi on trebao voditi Hrvate u BiH neovisno o tome koliku podršku uživa u narodu.

Svibanj 2011.