Bosna je ne otuđiva i ne djeljiva


Dokazana je povijesna istina:

Bosna je najstarija drzava na europskim prostorima koja nikad nije osvajala tudje zemlje niti se je pomirila s napasnicima koji su sa sve cetiri strane svijeta pokusavale osvojiti i otudjiti Bosnu.

Bosna je takodjer i jedina drzava u Europi na cijem postojanom teritoriju zivi ista izvorna populacija koja govori uvijek istim jezikom iz kojeg su nastali mnogi jezici po Europi.

Zadnji pokusaj udara na Bosnu - sam cin Sarajevskog atentata  u lipnju 1914 - prouzrocio je sav kaos u svijetu i nema te drzavne zajednice koja moze reci da nije u tom kaosu podnijela posebnu vrstu nereda i nesrece do velikih rusenja i golemih ljudskih gubitaka. A to Medjunarodnoj zajednicidaje puno pravio da se postara o stabilnosti Bosne kao nezavisne drzave, da bi zavladao svijetomtrajni mir.

No, stjecajem okolnosti - u neunistivoj svijesti o samoj sebi - bosanska Nacija je iskoristila svoje pravo  - kao direktan rezultat smirivanja kaosa nastalog iz Sarajevskog atentata - pa se je, putem Referenduma od 01.03., voljom svoje nacije uzdigla na dostojanstvo NEZAVISNOSTI. Protiv nezavisnosti Bosne digle su se agenture stranih velesila i svaka je nastojala dobiti sto vecu povrsinu Bosne za sebe.

One velesile koje su se stavile u odnos jamca opstanka samoodredjene Bosne - najvecu uslugu u ovoj krvavoj epopeji Domovinskog rata u Bosni - ucinile su samima sebi.

Borba u posebnom i do sada nevidjenom RATU MOZGA I SRCA protiv prenaoruzanih cudovista koje imaju ljudski izgled  (lazi i ubojstava) kao pravim cudom - slozila je sve drzave u savjesti svijeta na stranu - samoodredjene Bosne. Istina je porazila lazi, ljubav je ponizila mrznju!

Nakon postignutog koncenzusa oko pune drzavnosti Bosne, predstoji unutrasnja izgradnja cvrste strukture bosanske drzave koja ce opravdati neobrativost cinjenice da je Bosna definitivno nezavisna i da ce ostati nezavisna dok je Boga i NATO Saveza.

A da bi bila cvrsta i izvana a i iznutra
Bosna mora biti obnovljena na svojim povijesnim temeljima.

Nazivajuci Bosnu PANNONIA STRICTU SENSO, grcki povjesnicar i znanstvenik STRABON, je zorno prikazao bosanska plemena koja u sobom cinila Veliku Banovinu kojom su vladali Veliki Zupani i Banovi, od kojih je najpoznatiji BATON (Ban Dojn, tj Veliki Zupan).

Poznat je Ban Dojn odnosno Veliki Zupan velezupe Raske kao jedne od velikih zupanija Velike Banovina Bosne ( ciji je Veliki Ban Ninoslav bio imenovan knezom Splita). Na sacuvanom pecatu Stefana Nemanje citamo njegovu titulu na grckom jeziku PANUTON - sto dolazi iz istog naziva kao i BATON - tj. Ban Dojn, donosno Veliki Zupan (pokrajinski namjesnik Velikog Bana).

Ma koliko u ukupnosti bosanske Nacije bilo ljudskih grupa, njihova pojedinacna povijest cini skupnu povijest bosanske Nacije koja dokazuje da je BOSNA nasa zajednickaa domovina koja je bila cvrsta kad se je njezino jedinstvo sastojalo od srodnih razlicitosti vlastitih Velezupa - nastalih od davnih plemenskih zadruga, obogacenih stalnim solaskom ljudskih grupa s raznih strana koje su se stopile sa zatecenim sjedilackim pucanstvom, sto dokazuje postojanost bosanskog jezika.

Bosna u zadnjih 25 godina obnavlja svoje zajednistvo - ujedinjenjem u istu sudbinu svih svojih razlika - na neunistivim povijesnim temeljima.

Drugacije biti ne moze! Jer:

BOSNA JE BOSNOM POSTALA - BOSNA JE BOSNOM - OSTALA!

Mirko Vidovic,
rodjeni Bosanac - i u to ime
po volji medjunarodne zajednice -
Direktor Domovinskog rata

Ožujak 2015.