Kuća u Efezu


William STODDART

 

Ovu Kuću, u blizini Efeza u Turskoj, mnogi muslimani i kršćani smatraju mjestom gdje je Djevica Marija živjela nakon Raspeća Kristova; mjestom gdje je ona, zajedno sa sv. Ivanom, izbjegla iz Jeruzalema da bi umakla gnjevu jevreja. Mnogi vjeruju da je Efez mjesto Uzašašća ili Uspavanja; neki, međutim, vjeruju da se to dogodilo u Jeruzalemu u koji se, prema predajama, Marija vratila nedugo prije svoje smrti. Tokom mnogih godina, koje je proživjela u Efezu, posjetilo ju je nekoliko apostola, pored sv. Ivana za kojeg se kazuje da je zajedno s njom bio izbjegao u Efez.

Na turskom, Kuća se zove Merjem Ana Evi (»Kuća majke Marije«) ili Panaya kapulu (»Kapela Svesvetosti«). Njezino otkrivanje, i utvrđivanje vjerodostojnosti, opisao je njemački pjesnik Clemens von Bretano (1778. - 1842.), a poslije njega, i na mnogo podrobniji način, dvojica lazaričkih misionara iz Smirne (Izmir).

Danas, za vrijeme turskih državnih praznika, ovu kuću posjećuju autobusi prepuni turskih muslimana — uključujući i one prepune djece. Mnogi od njih polagano hodaju oko kuće izgovarajući tihe molitve, dok neki, opet, u različita doba dana, obavljaju islamske dnevne molitve (namaz - kla­njanje).

Kuću posjeduje i vodi Rimokatolička crkva, a u njezinoj blizini živi svećenik i nekoliko opatica. Ona je, zapravo, udešena kao mala kapelica s oltarom, i u njoj se misa izmoli svakoga dana. U njoj postoji i soba (ona koje je služila kao Marijina spavaća odaja) u kojoj muslimani mogu obavlja­ti svoje dnevne molitve. Molitvene prostirke, potrebne za muslimansku molitvu, obezbjeduje crkva. Svećenik počesto dočekuje posjetitelje i kazuje im o povijesti Kuće.


Mnogi katolici iz Zapadne Europe i pravoslavci iz Grčke, Rusije te drugih istočnoeuropskih zemlja hodočaste ovu Kuću. To također čine i mnogi protestanti.

 

Ispod Kuće kulja izvor za koji se vjeruje da posjeduje iscjeliteljske moći. U njoj se nalaze i mnogi zavjetni darovi i spomeni koje tu ostavljaju muslimani, katolici i pravoslavni, koji su, nakon pijenja vode s tog izvora ili donošenja molitvi na Djevicu, primili neobične darove ili postali izliječeni.

 

Bazilika sagrađena u čast sv. Ivana, koja sadrži njegovu grobnicu, smještena je nedaleko od Kuće, baš kao i drevna džamija koju nazivaju Džamijom Gospodina Isusa.

 

 

 

Vrelo: „Kršćani i Muslimani“, str.8-9

 


Travanj 2016.