Narodna nošnja iz Matića

Muška narodna nošnja iz Matića u osnovi se sastoji iz gaća i rubina, koje su tkane od pamuka. I gaće i rubina nakon tkanja ukrašavane su vezovima od svile, a imućniji ljudi upotrebljavali su čak i zlatni vez.

Klikni na foto...

Na nogavice gaća stavljen je poseban ukras koji se zove šlingeraj. Obavezno je oko pasa stavljan i šal rađen od finog crvenog konca. Kao dio muške narodne nošnje posebno je zanimljiv fermen (prsluk), koji je ukrašavan lijepim vezom i komadićima stakla (špigle).

Muškarci su obavezno nosili šešire, najčešće crne boje, koje su znali ukrašavati strukom ružmarina. Čarape su pleli od vune, a kao obuća najčešće su služili opanci od štavljene kože koji su imali malo povijene vrhove, a zvali su se oputrenjaci.

Ženska narodna nošnja u Matićima se obično zvala "Beskunjača", a sastoji se od rubine, tkanice, pregače, kožuva, čarapa, počmi i pocalice.

Rubina je bila od posebnog pamuka zvanog "ul". Rubinu su ukrašavali šlingerajom i vezovima od svilenog konca. Svoj izgled naročito je dobivala tzv. potkasivanjem, odnosno zatezanjem u sturku pomoću kamenčića. Tkanica (pojas) rađena je od šarenih konaca. Pregača je tkana od šarene vune. Kožuv je rađen ručno i ukrašavan vezom i komadićima stakla, čime je dobijao prepoznatljiv šaren izgled. Čarape su pletene od vune, a zbog svog ukrasa zvane su "guličarke".

Djevojke na glavu nisu stavljale nikakve ukrase. Kosa je vezana u pletenicu.

Udate žene znale su nositi pocalice ukrašene svilenim koncem i svezačem.

 

 Posavski narodni kalendar 1997

Travanj 2011.